smÅ-fest

Småfest on Porvoon sarjakuvafestivaalin kaupunkikuvaa elävöittävä satelliittinäyttelyiden sarja. Näyttelyt aukeavat festivaaliviikolla kahvila Gamle Stefansin, askartelu- ja taidetarvikeliike Paperipilven ja tatuointistudio Electric Wonderlandin ikkunoissa.

Lisäksi voit tutustua sarjakuvataiteeseen osoitteessa Mannerheiminkatu 14 (entisen Söderströmin kirjakaupan kiinteistö) jossa avautuu mm. Riitta Oittisen, Roope Erosen, Anssi ja Harri "Wallu" Vaalion teoksia esittelevä näyttelykokonaisuus. Teokset ovat katsottavissa ikkunoiden läpi eli tilaan ei ole kulkua.

Tältä sivulta voit tulostaa smÅ-fest-satelliittinäyttelyn ohjelman. Lähde kävelylle ihastuttavaan Porvooseen ja ylläty sarjakuvista ympäri kaupunkia.

Småfest-taiteilijat:

Harri ”Wallu” Vaalio (teokset esillä Söderströmin talolla Mannerheiminkatu 14)

Itsensä hiljalleen museoituvaan ikäpolveen laskeva Harri Vaalio on tullut tutuksi mm. Hessu-kissa lastensarjakuvista sekä Uusimaassa julkaistusta Lämsänperäläiset-sarjakuvasta. Småfesteille Vaalio tuo IT/e.a.-näyttelyn, joka on tätä ennen ollut esillä Tekniikan museossa 2016 – 2017 ja Assembly 2017 -tapahtumassa. Näyttelyn runkona on vuodesta 1985 Mikrobitti-lehdessä julkaistu Mikrokivikausi-sarjakuva, ja sarjat tähän näyttelyyn valinnut tekniikan tohtori, kansanedustaja Jyrki Kasvi.

Anssi Vaalio (teokset esillä Söderströmin talolla Mannerheiminkatu 14)

Harri Vaalion veljenpoika Anssi Vaalio on monipuolinen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Småfesteille Vaalio tuo julisteita, joissa höyhennetään valtionpääankkoja sekä muita hämäriä hahmoja. Tutustu Anssiin: anssivaalio.tumblr.com

Roope Eronen (teokset esillä Söderströmin talolla Mannerheiminkatu 14)

Roope Eronen on tuottelias sarjakuvataiteilija Helsingistä. Hän tuo småfesteille näyttelyn, joka esittelee Jaiksfukin-projektia. Jaiksfukin oli kotiin tilattava lehti, joka ilmestyi vuonna 2017 365 sivua. Nyt Jaiksfukin on joutunut katkolle, sillä Jaiksfukin on matkustanut ajassa vuoden 1999 Tampereelle ja aikakone on varastettu ja Jaiksfukin on siis siellä jumissa…

Riitta Oittinen (teokset esillä Söderströmin talolla Mannerheiminkatu 14)
Riitta Oittinen on vanhuuden historiaa ja vanhuuteen liittyviä visuaalisia mielikuvia tutkinut taiteilija. Oittinen alkoi kerätä 2000-luvun alussa eri ikäisten ihmisten piirroksia teemasta ”vanha ihminen”. Småfesteilla on esillä projektin aikana kertyneitä piirroksia, joista hahmottuu sekä kollektiivista kuvaa vanhuudesta että säröjä ja vastarintaa stereotyyppisiä näkemyksiä kohtaan. Oittinen toivoo Miltä "vanha ihminen" näyttää? -kokonaisuuden herättävän katsojissaan ahaa-elämyksiä.

Nuorten sarjakuvanäyttely  (teokset esillä Söderströmin talolla Mannerheiminkatu 14)
Ryhmä Porvoon Linnajoen yläkoulun kahdeksasluokkalaisia osallistuu smÅ-festiin suunnittelemalla ja rakentamalla Söderströmin talon ikkunaan oman näyttelykokonaisuuden, jossa on esillä mm. heidän tekemiään sarjakuvia ja dioraamoja.

Laura Kenins – Steam Clean (teokset esillä Electric Wonderlandissa Runeberginkatu 34)
Laura Kenins on kanadanlatvialainen sarjakuvataiteilija, joka on elänyt ja työskennellyt molemmissa maissa. Keninsin viimeisin albumi Steam Clean on saanut vaikutteita hänen kokemuksistaan Suomessa. Kirjassa joukko naisia kokoontuu saunaan, ja vaatteiden lisäksi naamiot sekä roolit alkavat tippua yltä. Keninsin sarjakuville tunnusomaista on naivistinen, mutta loppuun asti mietitty puuvärikuvitus ja lähes omaelämäkerralliselta tuntuva fiktio, jossa tarinan dramatiikka kiteytyy yksityiskohtiin ja pieniin huomioihin. Steam Cleania voi ostaa Å-Festistä 10.2!

Leijonan mieli. Otteita antologiasta. (Teokset esillä askartelu- ja taidetarvikekauppa Paperipilven ikkunassa, osoiteessa Jokikatu 31)

Turun Sarjakuvakerho halusi selvittää, mitä ajatuksia ja tunteita teema Leijonan mieli saa esiin suomalaisissa sarjakuvapiirtäjissä vuonna 2017, jona Suomi täyttää 100 vuotta. Småfestit saavat palasen leijonan mielestä, kun Paperipilven ikkunaan asetetaan katsottavaksi otteita antologiasta. Leijonan mieli sisältää eri pituisia tarinoita leijonasta itsestään, siitä mitä tunteita se meissä herättää sekä siitä, miten näemme itsemme osana Suomea ja yhteisöämme.

Robert Ottosson (teokset esillä kahvila Gamle Stefanin ikkunassa Rauhankatu 26)
Porvoolainen pila- ja sarjakuvapiirtäjä Robert Ottossonin näyttely, jossa on esillä mm. Uusimaa-lehden pilakuvia ja ruotsinkielisiä strippejä.